Articole

O comunicare buna cu parintii influenteaza pozitiv dieta si stilul de viata al copiilor

Categories: Articole,Familie,Sănătate

Potrivit studiului Pennsylvania State University, recent publicat in “Journal of Adolescent Health” este considerata de o importanta cruciala in educatia copiilor comunicarea dintre acestia si parinti care nu influenteaza doar psihicul si mentalul tinerilor, ci chiar stilul de viata, dieta si frecventa activitatilor fizice ale acestora.

La initiativa Institutului National de Sanatate din SUA, o echipa de cercetatori a analizat comportamentul elevilor americani de colegiu pentru a constata ca, in zilele in care acestia comunicau cu parintii lor timp de 30 de minute sau mai mult, consumul de fructe si legume crestea cu 14 procente, si cu 50% practicarea celor 30 de minute de activitati fizice, sau mai mult.
Studiul nu a analizat continutul comunicarilor dintre parinti si copii, relevand ca, in esenta, o relatie buna si constanta cu parintii poate determina schimbari benefice in stilul lor de viata, dieta si frecventa activitatilor fizice.

“Desigur, parintii le pot spune direct elevilor sa manance o varietate de alimente sanatoase și sa faca activitati fizice. Indirect insa, comunicarea cu acestia le reaminteste copiilor faptul ca exista persoane carora le pasa de sanatatea si bunastarea lor, fapt care i-ar putea motiva sa aiba mai multa grija de ei insisi”, a spus Meg Small, cercetator la Prevention Research Center for the Promotion of Human Development. “Cercetarile noastre sugereaza astfel ca parintii pot juca un rol important in influentarea adolescentilor pentru a crea si adopta modele de comportament care le imbunatatesc sanatatea pe termen lung si reduc riscul bolilor cronice”, adaugat Small.

Studiile arata ca in medie doar o treime dintre elevii de colegiu au o dieta conforma cu recomandarile nationale in materie de nutritie. Parintii raman asadar un factor esential in influentarea comportamentelor copiilor, indiferent de varsta. In Romania, potrivit celui mai recent studiu initiat de Fundatia PRAIS si realizat de GfK, in cadrul miscarii nationale “si eu traiesc sanatos! – SETS privind Obiceiurile de Stil de viata al elevilor din clasa I din Bucuresti, doar 38% dintre copiii de clasa a I-a fac miscare in fiecare zi.

Procentajul creste totusi peste 50% cand vorbim de activitati fizice practicate de 2-3 ori pe saptamana. in ceea ce priveste comunicarea cu parintii, copiii petrec 4,2 ore pe zi cu familia, cam tot atata cat petrec la scoala (4,3 ore), acestea fiind principalele 2 activitati ca pondere in timpul lor – in afara de somn, care ocupa 8,9 ore zilnic. Aproximativ jumatate dintre copiii de clasa a I-a din Bucuresti stau in medie 2 ore pe zi in fata televizorului in timpul saptamanii, iar in weekend o treime din copii petrec mai mult de 4 ore pe zi uitandu-se la TV/DVD/Video. Copiii studiaza individual aproximativ 2 ore si jumatate pe zi, pentru ca in weekend sa se joace de doua ori mai mult decat intr-o zi a saptamanii. Pentru comunicarea cu prietenii prin intermediul retelelor sociale petrec aproximativ o jumatate de ora indiferent de zi.

“Rolul de model al parintilor este esential in dezvoltarea armonioasa a copilului. Chiar daca suntem ocupati profesional, dialogul permanent, atentia, afectiunea, timpul de calitate petrecut alaturi de copii, masa impreuna intr-o ambianta armonioasa, sau facand impreuna activitati fizice, sport, contribuie direct la formarea obiceiurilor de stil de viata sanatos si implicit la prevenirea obezitatii infantile”, afirma Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS, initiatoarea Miscarii nationale “si eu traiesc sanatos!”

 

Articol preluat de Meia Nica: DGKS & DGKK – Asistent medical generalist şi pediatru

Referinte:

http://www.feminis.ro/sanatate/o-comunicare-buna-cu-parintii-influenteaza-pozitiv-dieta-si-stilul-de-viata-al-copiilor-31852
http://news.psu.edu/story/277080/2013/05/16/research/students-diet-and-physical-activity-improve-parent-communications