Articole

Paradontoza

Categories: Articole,Sănătate

Paradontoza este o afecţiune a gingiilor, o afecţiune cronică de tip inflamator care constă în degenerarea ţesutului prin care sunt fixaţi dinţii în osul maxilarului.

Când anumiţi dinţi reacţionează la cald, rece, dulce sau acru, lichide fierbinţi, la aerul rece, sau la o gustare într-un tort de ciocolată, cu o durere, motivul acestor plângeri poate fi apariţia cariilor dentare. Însă motivul poate fi de asemenea o sensibilitate crescută a dinţilor. Dinţii răspund uneori cu o hipersensibilitate chiar şi la plombe neetanşe, coroane sau dinţi care nu mai sunt acoperiţi de gingii. În cazul în care dintele nu mai este acoperit de gingia protectoare, stimulii pot pătrunde în mod liber la nervi.

De obicei, dintele este perfect protejat prin smalţul rezistent, care se extinde până la marginea gingiei. Dacă gingiile se retrag, descoperă prin aceasta, partea sensibilă a dintelui. Pe această parte a dinţilor sunt mii de canale mărunte care se trag de la suprafaţă până în „măduva“ dintelui (Pulpa). Prin aceste mici canale ajung stimulii chimici şi fizici (temperatura, presiune) la nerv şi cauzează durere sau hipersensibilitate.

Cauza principală a suprafeţelor expuse sensibilităţii reprezintă o boală inflamatorie a sistemului de susţinere al dinţilor (parodontoza). În cursul acestei inflamaţii care devine cronică, gingia se retrage tot mai mult. Chiar şi o tehnică greşită de periat dinţii, sau o presiune prea mare de periuţă de dinţi ar putea avea un impact negativ. La periatul cu prea mare presiune, gingia poate să se retragă de pe suprafaţa dintelui, ca protecţie pentru gingie de a nu fi rănită. Acesta nu numai că arată inestetic, ci mai important decât atât este faptul că dinţilor le lipseşte acel strat protector şi important. Se pare chiar şi scârţâitul dinţilor în timpul nopţii (bruxism) să cauzeze de asemenea această expunere a gingiilor.

Cea mai simplă protecţie împotriva dinţilor sensibili este prevenirea – să nu lăsăm să apară. Cu tehnici corecte de periaj şi tratament împotriva scrâştitului dinţilor şi a parodontozei înainte de apariţia acesteia, riscul de îmbolnăvire scade foarte mult.

Boala ca urmare a retragerilor de gingii poate fi tratată. Dentistul sigilează dintele cu un lac fluor revigorant sau îmbracă acea parte a dintelui cu un material plastic care acoperă canalele mărunte. Ambele metode reduc hipersensibilitatea dinţilor.

Pentru îngrijirea dentară sunt recomandate paste de dinţi speciale. Ingredientele pastei de dinţi dau putere acelei părţi de gingie care este descoperită.

Consultati medicul dentist! În general, suprafeţele afectate devin în timp mai puţin sensibile la muşcătură, respectiv la mâncare dulce, ceea ce poate duce la agravarea reală a situaţiei.

Uneori defectul produs este aşa de mare încât singura protecţie este îmbrăcarea dintelui cu coroană. Pentru unii pacienţi, sunt de asemenea potrivite unele metode chirurgicale parodontale în care gingia este plasată înapoi pe gâtul dintelui. Pentru a evita metodele chirurgicale bucale, vă recomand să mergeţi cel puţin o dată pe an la efectuarea igienei dentare profesionale („Mundhygiene“), prin care se efectuează îndepărtarea plăcii bacteriene, îndepărtarea depozitelor de tartru, iar eventualele începuturi de parodontoză sunt tratate şi eliminate din timp.

Vizitele periodice la stomatolog sunt importante la orice vârstă, cu sau fără apariţia unor simptome neplăcute, în vederea menţinerii igienei dentare.


Informaţii: netdoktor.at

Meia Nica: DGKS & DGKK – Asistent medical generalist şi pediatru