Articole

Răceala (Infecții gripale)

Categories: Articole,Sănătate

Răceala este o infecție a căilor respiratorii superioare provocată de diferiți virusi. Ea se trasmite foarte ușor de la om la om sau prin aer. La început sunt afectate mucoasele nasului apoi treptat sunt afectate și mucoasele gâtului.

De obicei boala apare toamna sau iarna fiind însă neofensivă. Răceala durează în general în jur de o săptămână. La adulți răceala poate apărea între două și patru ori pe an iar la copii în jur de cinci ori pe an.

Cum se manifestă răceala?

Răceala evoluează în această ordine: secreții abundente nazale, răgușeală, durere de gât și tuse. Tusea este una din simptomele cele mai îndelung manifestate în răceală.

Cum apare răceala?

Răceala nu apare dacă ai stat afara la temperaturi scăzute! Prin faptul că iarna degetele de la maini si picioare, nasul și urechile sunt mai reci, se favorizează slăbirea sistemului imunitar și dezvoltarea unei infecții virologice (provocată de un virus). Exista peste 100 de viruși care pot declanșa o răceală.

Cum se transmite sau lua boala?

Ea se transmite prin “picături”, de exemplu prin picături de strănut sau tuse. Aceste picături „infectate“ trebuie să ajungă direct la mucoasa nazală sau a gurii pentru ca boala să se poată declanșa. În timp infecția se poate extinde și la sinusuri (Sinuzita) și la mucosa bronhilor (Bronsita). De la debut până la manifestarea efectivă pot trece între una și trei zile (timpul de incubație).

Pentru că acești viruși de raceală supraviețuiesc mai multe ore este foarte important ca după ce ne ștergem nasul să ne spălăm imediat pe mâini. Astfel dacă dăm mâna cu cineva sau o persoană pune mâna după noi pe ceva și apoi se freacă la ochi sau la nas nu se contaminează. Chiar și șervețelul este important să îl folosim doar o dată după care să îl aruncăm direct la gunoi fără să îl punem între timp undeva (poșeta, raft, sertar, etc.)…

Simptome

Nasul ustura și începe să curgă. La început este doar o secreție clară și apoasă, apoi în timp secrețiile devin mai groase și în cazul unei infecții bacteriene, au culoarea galben-verzuie.

Din cauza mucoaselor nazale inflamate respirația este îngreunată.

Poate apărea și o presiune în urechi.

La începutul răceli se instalează starea de oboseală, putem avea temperatura ușor ridicată și un început de tuse, dureri de cap, gât și o durere în tot corpul ( la care noi spunem: „toate oasele ma dor“)

Dacă aveți aceste simptome puteți fi linistiți- Nu aveți nimic grav! În mod normal (fără tratament medicamentos) simptomele dispar după una sau două săptămâni. În cazul acesta nu trebuie contactat medicul doar dacă simptomele se înrăutățesc!

Ce puteți face:

Aveți nevoie de multă odihnă fizică.

Multă hidratare (lichide sunt indicate mai bine reci decât calde pentru a ajuta la dezumflarea mucoaselor inflamate)

Dacă este nevoie puteți face inhalații de apă cu sare (nu cu ceai de musetel!!! Pentru că acestea usucă foarte tare mucoasele și simptomele se vor înrăutăți și vindecare durează mai mult!!!)

Cel mai important lucru la răceală sunt picăturile de nas!!! Ele dezumflă mocoasele și ușurează respiratul. Picăturile de nas nu au voie să fie folosite mai mult de 10 zile!! Doar dacă sunt pe bază de apă de mare sau Clorură de sodiu, acestea doar țin mucoasa hidratată.

Incercați să dormiți cu capul într-o poziție cât mai ridicată (doua perne…)

Aerisiți camera din trei în trei ore scurt, pentru 5 minute, dacă puteți, dormiți chiar cu geamul întredeschis și bine înveliț.i

Puneți în jurul patului vase cu apă sau la capătul patului sau pe calorifer un prosop umed. La copii se poate atârna peste pătuț un cearșaf umed.

Antibioticul NU AJUTĂ! Chiar din contră slăbește sistemul imunitar și dintr-o simplă infecție virologică poate să devină o infecție bacterială. Pe deasupra corpul devine rezistent și va fi nevoie de tot mai tari antibiotice! Pentru că au multe contraindicați ele trebuie luate doar în cazul în care doctorul specialist a diagnostica o răceală provocată de bacterii ( Otita, Sinuzita, Pneumonie..)


Informatii: DGKS, DKKS/ Asis. Med. Generalist-pediatru, Meia Nica