Articole

Tort polar

Categories: Articole,Pasiuni,Rețete

Blatul: clasic din 5 ouă

Crema:

4 gălbenuşuri

150gr zahăr

100 gr ciocolată amăruie

4 albuşuri +100gr zahăr

250 gr. unt -la temperatura camerei

500 ml frişcă+aprox 100gr zahăr + vanilie (zahăr vanilat 2 plicuri)

Mod de preparare

1.- Gălbenuşurile împreună cu zahărul se amestecă continuu, pe abur, până zahărul este topit total şi până ce compoziţia „îmbracă” lingura de supă (dacă este prea subţire, alunecă repede de pe lingură, dacă este corect, lingura rămâne „îmbrăcată” cu compoziţia respectivă) după care se pune la răcit.

2.-Albuşurile se bat spumă după care se adaugă pe rând cu lingura, cele 100gr zahăr. Se bate spuma mai departe, pînă nu se mai simte zahărul.

Ciocolata se pune pe abur, la topit, amestecîndu-se mereu. După ce este topită total, se pune albuşul bătut peste şi se amestecă pe abur. Se lasă la răcit.

ATENŢIE! Se amestecă uşor, cu un tel, fără a „sparge” albuşul; nici într-un caz nu se amestecă cu Mixer.

Când această compoziţie este rece, se amestecă uşor cu cealaltă compoziţie răcită.1+2

Acum, untul la temperatura camerei se freacă întâi separat pentru omogenizare, apoi se adăugă treptat la compoziţia obţinută ulterior.

Blatul se taie în două, se însiropează cu sirop de rom prima foaie, se pune ¾ din cremă, a doua foaie, se însiropează, se îmbracă totul cu restul de cremă. Se ţine la rece câteva ore cel puţin, pentru ca să se întărească crema, apoi se ornează cu frişca bătută şi cu ciocolată rasă sau flori naturale, sau frunze.


Adina J.