Articole

Găluşte de brânză de vaci (Topfenknödeln)

Categories: Articole,Pasiuni,Rețete

Ingrediente:

250gr. Brânză de vaci (Topfen) + 1 ou (Ei)

6 lg de Pesmet (6L Semmelbrösel) nu foarte pline

puţină Sare (wenig Salz), Răzătură de lămâie (Zitronenschale)

2x Zahăr vanilat (Vanillezucker)

Pesmet (200-300gr.) + 50gr unt + puţin ulei+zahăr

(Semmelbrösel 200-300gr +50g Butter+wenig Öl+ Zucker)

Mod de preparare:

Se freacă brânza cu ouăle, sarea, vanilia şi lămâia, după care se adaugă pesmetul, toate cele 6 linguri. Se amestecă cu o lingură de lemn sau cu mâna, fără a se folosi Mixer.

Mixerul strică structura pesmetului, astfel că aluatul devine prea „bătut”.

Se lasă să se odihnească puţin, apoi se formează găluşte în palma udă cu apă rece (ca să nu se lipească), se face o gaură în mijloc, pe care o putem umple cu: căpşuni, caise, prune sau brânză de vaci. După ce acoperim fructele bine, se pun în apă clocotită, cu sare şi se fierb la o temperatură scăzută, cu capac, timp de 15 minute. ATENŢIE! – fac spumă!

Fiind scurt timpul de fierbere, este de preferat să fie pusă în apă, toată porţia de găluşte care încape o dată în oală, altfel vor fi găluşte care nu sunt destul de bine fierte.

În timpul de „odihnă” a găluştelor, se topeşte untul împreună cu puţin ulei (untul se arde repede,singur) apoi se prăjeşte pesmetul până se face auriu, amestecând tot timpul, să nu se ardă. Când este gata, se adaugă zahărul, după gust, care se va topi din cauza căldurii. Dacă se doreşte un gust de caramel, se poate ţine încă un timp pe foc, amestecând să se caramelizeze zahărul pus. Se pune deoparte până găluştele sunt fierte.

Când găluştele sunt fierte, se scot cu o strecurătoare şi se tăvălesc în pesmetul pregătit.

În acelaş mod de preparare, se pot face găluştele goale înăuntru dar se vor servi cu compot sau piure din fructe dorite, proaspete sau din compot.

Din cauza compoziţiei fără făină, găluştele se pot reîncălzi fără teama că se întăresc.


Adina J.